Wednesday 18 July 2012

Uwielbiam Przyprawy


CARDAMOM (KARDAMON)

Po szafranie i wanilii, jest jedną z najdroższych przypraw świata od wieków używaną także w medycynie i uważaną za afrodyzjak. Jego tajemniczy zapach jest trudny do opisania, wspaniale pobudza wyobraźnię. 
Ma swoje miejsce w indyjskiej ajurwedzie jako środek na problemy związane z przewodem pokarmowym, astma, zapaleniem oskrzeli czy brakiem apetytu.
Uwaga!Osoby na diecie! Kardamon poprawia przemianę materii, a więc może wspomagać proces odchudzania.

A co powiecie o kawie z kardamonem?

Pewnego dnia wpadajac z wizyta u kolezanki poczestowala mnie ona pyszna kawa o smaku wielu przypraw....poszperalam wiec troche w internecie i tak sie zaczela moja przygoda z tym boskim napojem.
''Czarna jak noc ,goraca jak pieklo i slodka jak milosc''to wlasnie jest kawa po turecku ,serwowana i przygotowywana w specjalnych mosieznych tygielkach z uchwytem. Niedawno sobie taki sprawilam:-)
W krajach arabskich tradycyjne jest witac goscia kawa podana z kardamonem...Ja rowniez nie odmowie nikomu


Podaje przepis dla zainteresowanych:
Sama musialam wyprobowac go kilka razy by zblizyc sie choc troche do perfekcji...

     -Tygielek (mosiezny lub ze stali nierdzewnej)
     -2 łyżeczki drobno mielonej, wysokogatunkowej 
      kawy
    -100 ml wody
    -Kilka ziarenek kardamonu (Najlepiej kupić go w    
     całych ziarnach i na bieżąco rozdrabniać. 
     W ten sposób nie straci on swego aromatu i smaku.)
    -Moździerz (z marmuru jak dla mnie wygrywa!)


    Najpierw należy rozciąć łupinę kardamonu i wyciągnąć z niej ziarna, które bardzo dokładnie rozgniatamy w moździerzu (ja rozgniatam je cale po czym usowam lupinki ..tak jest latwiej,dodaje rowniez 2 gozdziki ,odrobine cynamonu lub imbiru w proszku).
    Tak przygotowany kardamon wsypujemy do kawy. Niektórzy dodają go od razu na początku, do jeszcze zimnej wody, ale lepszy smak osiągniemy, gdy dodamy ziarenko tuz przed ostatnim zdjęciem z ognia. Mieszankę kawy i kardamonu, ewentualnie cukru (nalezy dodawac na poczatku gdyz wtedy wraz z kawą przechodzi cały proces parzenia),miodu lub nectaru z agawy wsypujemy do tygielka i zalewamy ..uwaga..zimną wodą!



         Tygielek stawiamy na malym ogniu i obserwujemy jej
         zachowanie.Gdy tylko pojawi sie pianka,szybko zdejmujemy tygielek z gazu ,nie dopuszczajac do zawrzenia.                 Po chwili znowu stawiamy tygielek na ogień 
         i powtarzamy podgrzewanie. Standardowa procedura zakłada, że dobra kawa powstaje po trzykrotnym
         doprowadzeniu kawy do rosnącej pianki,jest tez
         mocniejsza. Podobno też im więcej razy doprowadzano kawę do pianki, tym łatwiej potem fusy
         opadną na dno.Wazne jest,zeby nie mieszac kawy..
       
         Uwielbiam otoczona zapachem kadzidel i 
         relaksujaca muzyka popijac moja 'mala czarna'.






     Polecam
    Grunwerg,tygielek ze stali nierdzewnej



    TUTMERIC (KURKUMA)


    Zlota roslina Dalekiego Wschodu.
    Dziala antyoksydacyjnie, czyli przeciwutleniająco, co jest istotne gdyż wymiata wolne rodniki z organizmu.




    Ci co gotowali kiedykolwiek Curry wiedza doskonale jak barwi ona skore na zolto ,radze wiec uwazac..albo bawic sie dowoli!:-)"Nie znajdziesz w Indiach domu bez kurkumy.To jest nasza codzienna przyprawa" 
                                           prezes Ayurvedic Institute in Albquerque





     A co leczy?

                                                                         


    -Schorzenia dermatologiczne (przeciwzapalne    
    wlasciwosci) trądzik,                                                                                    
    łojotok, łuszczyce, i inne bakteryjne choroby skóry.
    -Ułatwia trawienie i  i reguluje perystaltykę przewodu pokarmowego.
    -Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka skóry i jelit (naukowcy odkryli, ze kurkuma zdolna jest do wbudowywania się w błony komórkowe przez co sprawia, że komórki są 
    odporne na infekcje i transformacje nowotworowe).
    -Schorzenia watroby
    -Katar
    -Gardlo (plukanie)
    -przeziebienia
    -Kurkuma znacznie spowalnia gromadzenie sie substancji (beta-amyloidu) odpowiedzialnej za rozwój choroby Alzheimera
    -jest naturalnym srodkiem przeciwbolowym
    -leczy depresje




    Zdrowe przepisy Dr.Arjan

    No comments:

    Post a Comment