Friday 20 July 2012

Proste i smakowite








Ciasto z rabarbarem ,truskawkami i  kruszonką


Ciasto:

110 g cukru typu caster lub cukru pudru
110 g masła
220 g mąki pszennej
2 żółtka
Składniki na ciasto połączyć mikserem lub zagnieść ręcznie, aż będzie gładkie.
Wylepić nim spód formy (tortownica 26 cm lub blaszka kwadratowa 26 cm).
Piekarnik nagrzać do ok.190 st C. Wstawić ciasto i podpiec 15 minut.


0,5 kg obranegi i pokrojonego w kostke rabarbaru
łyżka masła

0,5 kg truskawek
cukier do smaku
Rabarbar podsmazyc na patelni z łyżką masła i pół szklanki wody, aż się rozpadnie i powstaie dżem (ok. 10 minut). Dodać cukier do smaku.


Kruszonka
masło,
mąka pół na pół z cukrem

Z piekarnika wyjąć podpieczony spód po czym posmarować dzemem rabarbarowym, a na wierzchu ułożyć połówki  truskawek.Na sam koniec posypać kruszonką i piec 50-60 minut.

Mniam Mniam!

Uwielbiam duzo kruszonki...czasami tez dodaje wiecej rabarbaru..

No comments:

Post a Comment