Ciasto:
110 g cukru typu caster lub cukru pudru
110 g masła
220 g mąki pszennej
2 żółtka
110 g cukru typu caster lub cukru pudru
110 g masła
220 g mąki pszennej
2 żółtka
Składniki na ciasto połączyć mikserem lub zagnieść ręcznie, aż będzie gładkie.
Wylepić nim spód formy (tortownica 26 cm lub blaszka kwadratowa 26 cm).
Piekarnik nagrzać do ok.190 st C. Wstawić ciasto i podpiec 15 minut.
Piekarnik nagrzać do ok.190 st C. Wstawić ciasto i podpiec 15 minut.
0,5 kg obranegi i pokrojonego w kostke rabarbaru
łyżka masła
Kruszonka
masło,
mąka pół na pół z cukrem
Z piekarnika wyjąć podpieczony spód po czym posmarować dzemem rabarbarowym, a na wierzchu ułożyć połówki truskawek.Na sam koniec posypać kruszonką i piec 50-60 minut.
Mniam Mniam!
Uwielbiam duzo kruszonki...czasami tez dodaje wiecej rabarbaru..
łyżka masła
0,5 kg truskawek
cukier do smaku
cukier do smaku
Rabarbar podsmazyc na patelni z łyżką masła i pół szklanki wody, aż się rozpadnie i powstaie dżem (ok. 10 minut). Dodać cukier do smaku.
Kruszonka
masło,
mąka pół na pół z cukrem
Z piekarnika wyjąć podpieczony spód po czym posmarować dzemem rabarbarowym, a na wierzchu ułożyć połówki truskawek.Na sam koniec posypać kruszonką i piec 50-60 minut.
Mniam Mniam!
Uwielbiam duzo kruszonki...czasami tez dodaje wiecej rabarbaru..
No comments:
Post a Comment